A boldogság, mint versenyelőny

A “Boldogság mint versenyelőny” workshop a pozitív pszichológia tudományosan bizonyított eredményeit és a munkahelyi termelékenységre, alkalmazkodóképességre, ellenállóképességre és optimizmusra gyakorolt hatását mutatja be. Segítségével a szervezetek megalapozzák a munkatársak jelentőségteljes, kreatív szemléletváltását, és utat mutatnak a fenntartható viselkedésváltozáshoz, a mélyebb társadalmi kapcsolódáshoz és a stressz csökkentéséhez, mindezt a vágyott üzleti eredményeket is szem előtt tartva.

Gyakran beszélünk a ROI-ról (Return of investment) a befektetett energiánk megtérüléséről, de mit gondolunk a ROH-ról, (Return of Happiness) a Boldogságunk megtérüléséről?

A workshopon a Boldogság mint versenyelőny című könyvben tudományosan részletezett 7 alapelvről tanulunk. Összességében ezek az alapelvek ugródeszkaként támogatják az embereket, csapatokat és szervezeteket, hogy beépítsék a “Boldogság mint versenyelőny” pozitív gyakorlatait egyéni- és csapat életükbe és a szervezeti kultúrába.

A workshop folyamata >>

Shawn Achor Ted talk

Shawn Achor a siker és a boldogság közötti kapcsolat kutatásának vezető szakértője. A szakember 12 évet töltött a Harwardon, tizenkettőnél is több különböző oktatási díjat nyert, mielőtt a világ több mint ötven országában számos olyan cégnél végzett kutatásokat, amelyek benne vannak Amerika vezető üzleti magazinja, a Fortune által összeállított 100-as listában.

A BOLDOGSÁG, MINT VERSENYELŐNY

– mivel a pozitívan hangolt agy, biológiai előnyt élvez a semleges vagy negatív beállítottságú aggyal szemben, ez az elv megtanít arra, hogyan őrizzük meg az agyunkat úgy, hogy tőkét kovácsolunk a dolgokhoz való pozitív hozzáállásunkból és hogyan fejleszthetjük a termelékenységünket és teljesítményünket.

A ZORRO-KÖR

– amikor a kihívások mennyisége eláraszt bennünket, és kezdjük azt érezni, hogy elvesztjük az események feletti kontrollt, akkor a racionális gondolkodásunkat könnyen eltérítik az érzelmek. Ez az elv arra tanít meg, hogy ilyenkor is visszanyerhetjük a kialakult helyzet fölött az uralmunkat, ha előbb a kisebb, kezelhető célokra fókuszálunk, és csak később tágítjuk a kört az egyre nagyobb és nagyobb célok felé.

A HÚSZ MÁSODPERCES SZABÁLY

– az elért változásokat néha nehéz maradásra bírni, mert az akaraterőnk véges. Amikor pedig az akaraterő cserben hagy, az ember könnyen visszaesik a régi megszokott kerékvágásba, visszatér régi szokásaihoz és elkezd abba az irányba mozdulni, ahol a legkisebb ellenállást érzékeli. Ez az elv azt mutatja meg, hogy ha saját energiagazdálkodásunkban sikerül néhány kisebb változást véghezvinni, akkor a legkisebb ellenállás útját is módosítani tudjuk, és így régi rossz szokásainkat új és jó szokásokkal válthatjuk le.

TÁMASZKODJUNK EMBERTÁRSAINKRA

– nehéz és streszszes helyzetben sok ember bezárkózik és visszavonul saját legbelső termeibe. Akik igazán sikeresek, azok viszont épp ilyenkor szánják arra a legtöbb időt, hogy barátaikkal, családtagjaikkal, munkatársaikkal élénkítsék a kapcsolatot, mert ezekből a kapcsolatokból hajtóerőt nyernek. Ebből az elvből azt tanulhatjuk meg, hogyan invesztáljunk még többet abba, ami a siker és a kiválóság legegyértelműbb előrejelzője: a társas kapcsolati hálónk fenntartásába.

A TÁMASZTÉK ÉS AZ EMELŐ

– az, hogy hogyan éljük meg a világot és mennyire tudunk benne sikeresen működni, állandóan hullámzik a hangulatunk függvényében. Ez az elv azt tanítja meg, hogyan tudjuk saját magunk beállítani a hangulatunkat és a hozzáállásunkat (a támasztékunkat) olyan módon, hogy az erőt adjon (az emelő) a kiteljesedéshez és a sikerhez.

A TETRISZ-HATÁS

– amikor az agyunk benne ragad egy olyan mintázatban, amely a stresszt vagy a negatívumokat és a kudarcot állítja előtérbe, akkor saját magunk kövezzük ki a kudarchoz vezető utat. Ebből az elvből azt lehet megtanulni, hogyan formáljuk át úgy az agyunkat, hogy a lehetőség-mintázatokat lássa meg, és így észrevegyük, megragadjuk a lehetőségeket, akárhol járunk és nézelődünk.

FELFELÉ BUKNI

– vereség, stressz vagy válság esetén az agyunk különféle lehetséges kiutakat vázol föl, így segít megküzdeni a helyzettel. Ez az elv azt tanítja, hogyan találjuk meg azt a gondolati pályát, amely nem csak a válságból és a szenvedésből vezet ki, hanem lehetővé teszi, hogy ennek nyomán fokozódjék a boldogságunk.

“A Boldogság mint versenyelőny | Narancs Béka Workshop mindenkinek 7 különböző módszert tartalmazó keretrendszert biztosít, hogy pozitív hatást érjen el és szembenézzen a változással.”

Gary Baker, President Insurance Intermediaries, Inc.

A könyv

book2.png

A Boldogság mint versenyelőny workhsop alapjaként, Shawn Achor megírta a Narancs Béka című tanmesét, hogy a boldogságelőnyre vonatkozó kulcsfontosságú üzeneteket átadja. A közös nyelv segítségével az alapelvek beépülnek a szervezetekbe, és megalapozzák az egyéni pozitív viselkedésváltozást a mindennapi fő tevékenységekben ez által támogatva a vágyott szervezeti eredmények elérését.

 

Szereplőink, Spark a különc béka, tanmesénk főhőse, ahogy már a neve is utal rá, szikraként lobbantja lángra, majd terjeszti el az új kultúrát, viselkedési mintát környezetében.

 

A békák történetén keresztül a résztvevők felfedezik saját munkahelyüket és a rájuk nehezedő hasonló nyomást, felfedezni vélik az egyező szereplőket és azonos veszélyeket határoznak meg..