Az a legfontosabb, hogy boldog légy kisfiam

2017-05-12

Szülőként a fiamért is tanulom a pozitív pszichológia eszköztárát.

Az iskolában a tanítónéni megkérdezte tőlem, mi leszek, ha nagy leszek. Erre azt válaszoltam, hogy boldog. A tanítónéni leültetett azzal a válasszal, hogy nem értettem meg a feladatot. Erre én azt válaszoltam, hogy nem értik az életet. John Lennon, akié a történet már kicsi korában azt hallotta az édesanyjától, az a legfontosabb, hogy boldog légy kisfiam. Gyakorló szülőként, tanácsadóként, a Positive Attitude Consulting alapítójaként természetesen keresem azokat az eszközöket, praktikákat, amik segítenek megtanítani a fiamat a pozitív szemléletre. Az egyik ilyen nagyon egyszerű eszközünk, hogy nap végén felteszem a kérdést: Mi volt a legjobb a mai napban? Néha különös válaszokat kapok, olyan momentumokat, amikre én nem is figyeltem oda, vagy nekem nem az volt a legpozitívabb pillanat. Ma már előfordul, hogy az 5,5 éves fiam hamarabb mondja valamire, hogy ez nagyon jó volt. Ilyenkor nagyon örülök és hálás vagyok azoknak a kutatóknak, akik elérhetővé tették számomra a pozitív pszichológiai kutatásokat, eszközöket. Shawn Achor: Ripple's Effect című könyve is segít a pozitív gondolatok, példák megmutatásában. Ripple az ócenárium új lakója meglepetten és félelemmel tapasztalja, hogy tilos a játék a medencében. Shark a medence rettegett lakója félelemben tartja a többieket. Mindenki tisztes távolból figyeli amint a tekintélyes cápa elúszik mellette. Ripple játékos, vidám delfin, akitől idegen a rettegés, szembetalálkozik Sharkkal... Annyit mond Sharknak: Nézz a szemembe és csináld azt, amit én. Ekkor előveszi széles delfin mosolyát és rámosolyog a mogorva cápára. Shark először ellenáll, majd lassan széthúzódik a szája, kivillannak rettenetes fogai, elmosolyodik, hangos kacagásba, hahotázásba kezd... Új szabályok lépnek életbe a medencében. Játék, mosolygás, életöröm!

Ripple's Effect.gif 

 

 

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Brigitta Simo

2017-04-04

"Bea was a real asset in the coach team. She is a very nice person to work with. She is an excellent professional who does her work with dedication and enthusiasm. She easily communicates with all type of people, creative, pro-active and goal-oriented. For me as an administrative person, it was a pleasure to work with her. Even she was working as a field coach, she did her admin tasks punctually as well."

 

 

Brigitta Simo
Specialized Procurement Analyst