POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-07-14

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

3. Lenyűgöző tény

 

helen-keller-2.jpg

 

KREATIVITÁS

Natalie White: A pozitív gondolatok ellazítják az elmét és elősegítik a kreativitást.

 

A pozitív gondolkodás kreativitást szül

 

Elgondolkodtak már azon, miként maradhatott a süket és vak Helen Keller egész életében pozitív? Helen pozitív beállítódása felszínre hozta kreativitását. Művészeti diplomát szerzett és élete során 12 könyvet publikált.

 

A kellemes érzések pozitívan hatnak, ilyenek az izgalom, az öröm, a boldogság és az optimizmus hogy csak néhányat említsünk.

 

A pozitív hangulat azt jelzi, hogy minden rendben van az egyénnel. Gondtalanul, nyugodtan közelít a feladatokhoz, elősegítve a kreativitás áramlását (Filipowicz, 2010). A pozitív hatás aktiválja a memóriában lévő érdekes gondolatokat, melyek gyakran változatosabbak más gondolatoknál.

 

Az aktivált kognitív elme megnöveli azon ötletek felbukkanását, melyek összefüggésben lehetnek egymással, ezáltal növelve az egyén kreativitását. A pozitív beállítódás hatással van a kognitív elmére, ellazítja azt, ami megnövekedett kreativitáshoz vezet és ez egyéni haszonnal jár. Így hatott Helen Keller életében is.

 

Referencia:

Filipowicz, A. (2010). From positive affect to creativity: The surprising role of surprise. Creativity Research Journal, 18, 141-145.

A fotón: Helen Keller

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Csigás Zoltán

2017-04-03

"I had the pleasure to work in a team led by Bea in the ODWS 2010 initiative, where I got to know her as a dedicated, open minded and goal-oriented professional. Her skills in organizing and project management, combined with her empathy and well-applied coaching skills ensured that our team could deliver exceptional results. I do have to highlight her skills to manage diverse expectations and a number of different demands at the same time and her ability to balance between being results-oriented and friendly. "

 

 

Csigás Zoltán
Vice President Research at EMCC & Research Director at GROW OD Group
European Mentoring and Coaching Council INTACT - Budapest