POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-07-17

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

6. Lenyűgöző tény

 

 recovery-784x569.jpeg

 

FELÉPÜLÉS

A pozitív pszichológia alapelvei és gyakorlata meghatározó az agyi sérültek rehabilitációjában.

Írta: Aleksandra Grzywinska

 

Agyi sérülésből való felépülés és minőségi élet

 

Hagyományosan a boldog élet magába foglalja az élevezetet, az elköteleződést és jelentőségteljes életet. Agysérülést követően az sérültek gyakran képtelenek valamelyik aspektus megélésére. Előfordul, hogy nem folytathatják a hobbijukat, vagy már nem képesek ugyanolyan mértékben elkötelezni magukat emberek mellett, mint korábban, vagy valamilyen érzékelésüket pl.: ízlelés, szaglás elvesztik és depresszióba esnek.

 

A pozitív pszichológia elősegíti a poszt traumatikus növekedést (posttraumatic growth), aminek következtében az agyi sérültek összességében boldogabbá válnak (gyakran még a sérülés előtti boldogságszintjüknél is jobban). A pozitív pszichológia lehetővé teszi az egyénnek, hogy újra értékelje az életben fontos dolgokat, megtapasztalja a hálát, az itt és most pillanatait, továbbá, hogy személyes- és társas célokat állítson fel. Összességében az agyi sérültek sokkal jobban értékelik az életet, gyorsabban térnek vissza fizikailag, építik vissza (újra) társas kapcsolataikat.

 

Referencia

Evans, J. (2011). Positive Psychology and Brain Injury Rehabilitation. Brain Impairment, 12, 117- 127.

Fotó: Mikael Kristenson

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Csigás Zoltán

2017-04-03

"I had the pleasure to work in a team led by Bea in the ODWS 2010 initiative, where I got to know her as a dedicated, open minded and goal-oriented professional. Her skills in organizing and project management, combined with her empathy and well-applied coaching skills ensured that our team could deliver exceptional results. I do have to highlight her skills to manage diverse expectations and a number of different demands at the same time and her ability to balance between being results-oriented and friendly. "

 

 

Csigás Zoltán
Vice President Research at EMCC & Research Director at GROW OD Group
European Mentoring and Coaching Council INTACT - Budapest