POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-07-18

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

7. Lenyűgöző tény

 

 cycling-821325_640.jpg

 

ÁRAMLAT (FLOW)

Hogyan növeli a Flow-állapot a teljesítményszintet?

 

Amikor Flow-állapotba kerülünk, csak arra fókuszálunk, amit teszünk, belépve egyfajta konzisztens, könnyed állapotba. Flow-állapotot figyelhetünk meg a zenészeknél, sportolóknál. Koehn (2013.) számos pszichológiai vizsgálatot végzett különböző teljesítményi helyzetekben, azt vizsgálva, hogy a képalkotás és a bizalom milyen szerepet játszik a Flow-állapot kialakulásában.

 

A kutatásokban résztvevők képalkotói és bizalmi teszteket töltöttek ki a terepen való tesztelést megelőzően. Egy teniszező teljesítményét vizsgálva a kutatók jelentős interakciót fedeztek fel a bizalom és a képalkotás között. Pozitív kapcsolatot mutattak ki a képalkotó képesség és a bizalom között a Flow-állapot kialakulásakor, amely viszont magasabb teljesítményt jelez előre. Összefoglalva úgy tűnik, hogy a Flow-állapot szignifikánsan megnöveli a teljesítményt egy-egy kiadott feladat esetében.

 

Referencia

Koehn, S., Morris, T. & Watt, A. P. (2013). Flow state in self-paced and externally-paced performance contexts: An examination of the flow model. Psychology of Sport & Exercise, 14, 787- 795.

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Beck Attila

2017-04-02

"Sokat adott nekem magánemberként a képlet megfordítása: légy boldog a jelenben, aztán már jön a siker..."

 

Beck Attila
Program Menedzsment Központvezető, Magyar Telekom