POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-07-19

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

8. Lenyűgöző tény

 

 generosity-2-784x569.jpg

 

NAGYLELKŰSÉG

Úgy tűnik, hogy a szülők nagylelkűsége hatással van gyermekeik nagylelkűségégre.
Írta: Gabriella Bitar 

 

A nagylelkűség átadható

 

A társadalomban, ahol élünk, nap mint nap nagylelkűek vagyunk, adományozunk függetlenül attól, hogy kicsi vagy nagy dologról van szó. Az Indiana Egyetem kutatói összefüggést fedeztek fel a szülők és gyermekeik nagylelkűsége között. Azt gyanították, hogy a felcseperedő gyermekek a családban magukba szívják, és elsajátítják az adás örömét. Az intergenerációs nagylelkűség erősségét összevetették a jövedelemmel és a gazdagsággal.

 

Ebből arra jutottak, hogy a felnőtt gyerekek adományozási szokásaikban visszaköszönnek szüleik adományozási szokásai. Ezért megállapították, hogy kapcsolat van a felnőttek világi adományozási szokásai és felnövő gyermekeik világi adományozásai között. A világi céllal nagylelkűen adományozó szülők gyerekei nagyobb eséllyel ismételték meg szüleik nagylelkűségét, mint azok a gyerekek, akiknek a szülei nem adományoztak.

 

Referencia

Wilhelm, M.D, Brown, E., Rooney, P.M & Steinberg, R (2008). The intergenerational transmission of generosity. Journal of Public Economics, 92, 2146-2156.

Fotó: http://www.markandhelen.org.uk/2014/06/05/generosity-2-pay-forward/

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Brigitta Simo

2017-04-04

"Bea was a real asset in the coach team. She is a very nice person to work with. She is an excellent professional who does her work with dedication and enthusiasm. She easily communicates with all type of people, creative, pro-active and goal-oriented. For me as an administrative person, it was a pleasure to work with her. Even she was working as a field coach, she did her admin tasks punctually as well."

 

 

Brigitta Simo
Specialized Procurement Analyst