POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-07-20

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

9. Lenyűgöző tény

 

 photo-1427805371062-cacdd21273f1-784x569.jpeg

 

HÁLA

A nők nagyobb valószínűséggel éreznek és fejeznek ki hálát, kevésbé kritizálják azt és többet profitálnak belőle.

Írta:Katherine Watson 

 

Jobban fejezik ki a hálát a nők?

 

Kulturálisan elfogadott, hogy a nők gondoskodóbbak, érzelmeikben gazdagabbak. Valyon hálásabbak is? Megvizsgálták a kérdést, és azt sugalmazzák a kutatók, hogy a válasz, igen.

 

Három különálló tanulmányt végeztek különböző szempontból megvizsgálva a hála megélését női és férfi nem képviselői között. Az első tanulmány arra mutat rá, hogy amikor értékelték a hálát a nők, sokkal érdekesebbnek, izgalmasabbnak és kevésbé problémásnak találták azt, mint a férfiak. A második tanulmányban, amikor a nők leírják a legutóbbi alkalmat, amikor hálát éreztek, kevéséb volt számukra kényszer, teher és kötelező mint a férfiaknak. A harmadik tanulmány arról számol be, hogy a kutatók 3 hónapig követték a férfiak és a nők egy-egy csoportját, és azt tapasztalták, hogy a hála tesztek alkalmával a nők autonómabbak voltak, jobban megélték a hálát, mint a férfiak. Általánosságban a férfiaknak kevesebb hasznuk volt a hála megéléséből és sokkal kritikusabban viszonyultak azzal szemben.

 

Talán nem is az a kérdés, melyik nem érez több hálát, hanem az, hogy melyik nemnek éri meg jobban hálásnak lenni. A tanulmány szerint a nők azok, akiknek egyértelmű hasznot hoz a hála érzete.

 

Referencia

Kashdan, T.B., Mishra, A., Breen, W.E. & Froh, J.J. (2009). Gender differences in gratitude: examining appraisals, narratives, willingness to express emotions and changes in psychological needs. Journal of Personality, 77,3, 691-730.

Fotó: Jordan Sanches

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Csigás Zoltán

2017-04-03

"I had the pleasure to work in a team led by Bea in the ODWS 2010 initiative, where I got to know her as a dedicated, open minded and goal-oriented professional. Her skills in organizing and project management, combined with her empathy and well-applied coaching skills ensured that our team could deliver exceptional results. I do have to highlight her skills to manage diverse expectations and a number of different demands at the same time and her ability to balance between being results-oriented and friendly. "

 

 

Csigás Zoltán
Vice President Research at EMCC & Research Director at GROW OD Group
European Mentoring and Coaching Council INTACT - Budapest