POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-07-21

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

10. Lenyűgöző tény

 

 vzSE2liT8yiUpfjPcgu3_210412522_302fa43860_o.jpg

 

BOLDOGSÁG
Mélyszegénységben is található boldogság.

Írta: Melissa Jackson 

 

Tudtad-e, hogy a szemétben is található boldogság?

 

Sokáig úgy vélték, hogy a boldogság összefügésben áll két, a jövedelmünk által meghatározott ténnyel, a tulajdonolt tárgyakkal és az életszínvonallal. A legújabb kutatások rámutatnak, hogy a jövedelem növekedésével előfordulhat, hogy csökken a boldogságunk, ha csupán életszínvonalunkhoz illő szabadidős tevékenységre költjük. A család, a barátok, az egészség és a jóllét, továbbá a munkánk minősége nagyobb mértékben hatnak a boldogságunkra.

 

Leon városban, Nicaraguában a legtöbb városlakó mélyszegénységben él. Az itt lakók egy része rákényszerül a megélhetéséért, hogy a szemétdombokon gyűjtögessen és újrahasznosítsa a szemetet. Annak ellenére, hogy ezek az emberek a szegények közt is a legszegényebbek és a társadalom megveti őket, 70 %-uk boldog, optimista egy jobb jövőt illetően. Több, mint 80%-nak erős társas kapcsolataik vannak és azok, a legboldogabbak, akik rádiót is hallganak, olvasnak és sportolnak. Habár néhányuknak van TV-je, mobil telefonja és elektromos áramhoz is hozzáfér, ezek a tények nem növelik a boldogságszintjüket. Összegezve úgy tűnik, hogy boldogságuk az élet különböző területéről jövő megelégedettségükből származik, ami megerősíti az állítást, hogy pénzen nem vehetünk boldogságot.

 

Referencia

Vazquez, J. (2012). Happiness among the garbage: Differences in overall happiness among trash pickers in Leon (Nicaragua). The Journal of Positive Psychology, 8, 1-‐11.

Fotó:http://wilsonquarterly.com/quarterly/the-american-quest-for-redemption/whats-key-happiness-ask-nicaraguas-garbage-pickers/

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Csigás Zoltán

2017-04-03

"I had the pleasure to work in a team led by Bea in the ODWS 2010 initiative, where I got to know her as a dedicated, open minded and goal-oriented professional. Her skills in organizing and project management, combined with her empathy and well-applied coaching skills ensured that our team could deliver exceptional results. I do have to highlight her skills to manage diverse expectations and a number of different demands at the same time and her ability to balance between being results-oriented and friendly. "


 


 


Csigás Zoltán
Vice President Research at EMCC & Research Director at GROW OD Group
European Mentoring and Coaching Council INTACT - Budapest