POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-07-22

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

11. Lenyűgöző tény

 

 daily-writing-784x569.jpeg

 

 

EGÉSZSÉG
Mentálisan és fizikailag is pozitívan hat a naplóírás

Írta: Lauren Morgan

 

A nap eseményeinek elmesélése távolt tartja az orvost

 

Három napon keresztül, napi 15 perc érzelmekkel telített naplóírás javítja a szellemi és fizikai jóllétünket. Ezt a rendkívüli felfedezést többször, többféle csoportfókuszban – életkor, nemi szerepek, kultúrák, társadalmi osztályok és személyiségtípusok  – megismételték. Arra jutottak, hogy azok profitálnak a legtöbbet a naplóírásból, akik mialatt tendenciózusan nagyszámú pozitív érzelmet kifejező szót használnak, ugyanakkor kevés negatív érzelmet kifejező szót írnak le, továbbá növelik a kognitív szóhasználatot a napok előrehaladtával.

 

Az eredmények azt sugalmazzák, hogy a szellemi és fizikai egészségünk javításában kulcsfontosságú az egyéni narratíva. Minden nap reflektálhatunk önmagunk viselkedésére, érzelmeinkre és attitűdünkre. Jelenleg is folyó tanulmányok rámutattak, hogy az írásnak szerepe van az összetett érzelmi megélések feldolgozásában és segít önmagunkkal kapcsolatban maradni.

 

Referencia

Pennebaker, J., Seagal, J. (1999) Forming a Story: The Health Benefits of Narrative. Journal of Clinical Psychology, 55 , 1243-1254.

Fotó: Luis Llerena

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Beck Attila

2017-04-02

"Sokat adott nekem magánemberként a képlet megfordítása: légy boldog a jelenben, aztán már jön a siker..."

 

Beck Attila
Program Menedzsment Központvezető, Magyar Telekom