POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-07-23

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

12. Lenyűgöző tény

 

 MotherTeresa_094-729x569.jpg

 

ALÁZATOSSÁG

Az alázatosság pozitív hatással van a segítő szándékra

Írta: Courtney Whittaker 

 

Segít alázatossá válni

 

Számos tényező befolyásolja, az egyént döntésében, hogy segítsen-e vagy sem. Például megfigyelték, hogy a személyiség egyes összetevői hatnak a segítőkészségre. Vajon az alázat hat valamire?

 

A Maine Egyetem kutatói három viszgálatban nézték meg az alázatosság hatását a segítőkészségre.  Az első vizsgálatban azt találták, hogy azok, akik eddig alázatosabbnak értékelték magukat, segítőkészebbnek mondták magukat.   A második és a harmadik vizsgálatban, a résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy segítsenek valakinek. Az alázatosabbak segítettek többet.

 

Azt is megfigyelték, hogy az alázatos résztvevők több időt töltöttek diáktársaik segítésével. Korábban hasonló eredményre jutottak, amikor a segítő viselkedés előzményeit figyelték, mint például az empátiát. Összességében a vizsgálatok azt mutatták, hogy az alázatos emberek nagyobb valószínűséggel segítenek és mindezt hosszabb ideig teszik kevésbé alázatos társaiknál.

 

Referencia

LaBouff, J. P., Rowatt, W. C., Johnson, M. K., Tsang, J., &Willerton, G. M. (2012). Humble persons are more helpful than less humble persons: Evidence from three studies.The Journal of PositivePsychology, 7, 16-29.

Fotó: https://en.wikipedia.org/wiki/Mother_Teresa

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Beck Attila

2017-04-02

"Sokat adott nekem magánemberként a képlet megfordítása: légy boldog a jelenben, aztán már jön a siker..."

 

Beck Attila
Program Menedzsment Központvezető, Magyar Telekom