POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-07-24

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

13. Lenyűgöző tény

 

 Joshua-photo-1428954376791-d9ae785dfb2d-784x569.jpeg

 

ERŐSSÉGEK 

 

A tudatosság (Mindfulness) értékes eszköz erősségeink felfedéséhez
Írta: David J Patrick

Az emberek alapjában véve együttműködőek


A legutóbbi mindfulness kutatások a személyiségjegyekből eredő erősségek (karaktererősség) egybeesését vizsgálja. 24 elemből álló erősségkategóriát határoztak meg és mindegyik elemet az egyéni képességgel variálják. Alapjában véve ez azt jelenti, hogy mindenki rendelkezik azzal, amire szüksége van egy kiteljesedett élethez.


Az egyéni karaktererősség meghatározása és annak tudatos jelenlét (mindfulness tréning) során való gyakorlása a külső tényezőktől függetlenül növelheti az egyén jóllétét. Minél jobban belülre koncentrál az egyén, harmonizál önmagával, minél tudatosabb, annál jobban képes az életben erősségeinek kiaknázására. Ez jelenti a bölcsesség érzetének kialakítását, az bátorságot, az emberséget, az ítélőképességet, a mértékletességet, és ezeken túlmenően a transcendenciát is.

 

Referencia
Niemiec, R. M., Rashid, T., & Spinella, M. (2012, July). Strong mindfulness: integrating mindfulness and character strengths. Journal of Mental Health Counselling, 34, 240-253.

Fotó: Joshua Earle

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Beck Attila

2017-04-02

"Sokat adott nekem magánemberként a képlet megfordítása: légy boldog a jelenben, aztán már jön a siker..."

 

Beck Attila
Program Menedzsment Központvezető, Magyar Telekom