POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-07-25

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

14. Lenyűgöző tény

 

 Meditation-Phra_Ajan_Jerapunyo-Abbot_of_Watkungtaphao.-784x569.jpg

 

MEDITATÁCIÓ

A mindfulness meditatáció segíthet csökkenteni a fájdalom megélését

Írta: Zoe Overton 

 

A mindfulness meditáció rendszeres gyakorlása csökkenti a fájdalomérzetet

 

A mindfulness koncepció Buddha tanításaiból származik. Lehetővé teszi az embernek, hogy a jelenben legyen és kevésbé az érzelmekre, és a körülményekre reagáljon, függetlenül attól, hogy mindaz pozitív vagy negatív. Az emberek fogékonyak a fájdalomra, habár feltehető a kérdés, hogy ez a fájdalomérzet csökkenthető-e egyszerű meditációval.

 

Az Egyesült Államokban, North Carolina Egyetemen elektromos stimulációval végeztek kísérletet. A kísérletben résztvevők rövid elektromos impulzusokat kaptak, melyeket az egyének fájdalomtűrése szerint növeltek vagy csökkentettek.

 

Miután a fájdalom tűréshatárát minden egyes résztvevőnél regisztrálták, a kísérleti alanyok 3 napon keresztül napi 20 perces mindfulness meditáción vettek részt. A három napos meditációs gyakorlatot követően ugyanazzal a módszerrel ismét megvizsgálták a résztvevők fájdalomtűrési szintjét. A tapasztalás azt mutatta, hogy a kísérletben résztvevők fájdalomszintje szignifikánsan csökkent miután elkezdték a 3 napos meditációt. A résztvevők fájdalom iránti fogékonysága csökkent.

 

Referencia

Zeidan, F., Gordon, N. S., Merchant, J.,& Goolkasian, P. (2010). The effects of brief mindfulness meditation training on experimentally induced pain. The journal of pain, 11, 199-209.

Fotó: https://en.wikipedia.org/wiki/Buddhist_meditation

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Beck Attila

2017-04-02

"Sokat adott nekem magánemberként a képlet megfordítása: légy boldog a jelenben, aztán már jön a siker..."

 

Beck Attila
Program Menedzsment Központvezető, Magyar Telekom