POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-08-26

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

15. Lenyűgöző tény

 

 mindfulness-1024x537.jpg

 

TUDATOS JELENLÉT – MINDFULNESS 

A mindfulness tréning fejleszti a figyelmet, kifejezetten az információ minőségéhez és a döntési folyamatokhoz kapcsolódóan, melyek a munkamemóriával állnak közvetlen kapcsolatban.

Írta:Ravi Thandi 

 

Tudatos jelenlétben javulhat a munkamemória

 

Tudatos jelenlétben a múlt vagy a jövő helyett a jelen pillanataira figyel az ember. Ez magával vonja a figyelem egy bizonyos szintjét, a pillanat – úgy, ahogy van –  ítéletmentes elfogadását. A munkamemória az a fajta memória rendszer, amely az információt ideiglenesen tárolja agyunkban, hogy  a jövőben visszahívhassa és feldolgozhassa azt. Számos tanulmány igazolja a munkamemória és figyelem közötti szoros kapcsolatot.

 

VanVugt and Jha (2011) kísérletében intenzív egy hónapos mindfulness elvonuláson vettek részt a kísérleti alanyok. Ezeket a résztvevőket összehasonlították a kontroll csoporttal, amely tagjai nem kaptak minfulness tréningen (MT). Mindkét csoportból minden résztvevő memóriatesztet végzett az MT előtt. A második memóriatesztet pedig az egy hónapos elfonulást követően teljesítették a résztvevők.

 

Míg a pontosság szintje mindkét csoport tagjainál hasonló volt, a reakcióidő sokkal rövidebb volt a mindfulness tréning résztvevői között.

 

Referencia

vanVugt, M.K. & Jha, A.P. (2011). Investing the impact of mindfulness meditation training on working memory: A mathematical modeling approach. Cognitive Affective Behavioural Neuroscience, 11, 344-353.

Photo: http://www.livingwell.org.au/mindfulness-exercises-3/

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Csigás Zoltán

2017-04-03

"I had the pleasure to work in a team led by Bea in the ODWS 2010 initiative, where I got to know her as a dedicated, open minded and goal-oriented professional. Her skills in organizing and project management, combined with her empathy and well-applied coaching skills ensured that our team could deliver exceptional results. I do have to highlight her skills to manage diverse expectations and a number of different demands at the same time and her ability to balance between being results-oriented and friendly. "

 

 

Csigás Zoltán
Vice President Research at EMCC & Research Director at GROW OD Group
European Mentoring and Coaching Council INTACT - Budapest