POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-08-27

27. LENYŰGÖZŐ TÉNY

16. Lenyűgöző tény

 

 goalsetting-a699942a-784x569.jpeg

 

CÉLKITŰZÉS


A kitűzött cél és annak az eredménye, hat a boldogságra

Írta: Enya Venn 

 

A célkitűzés sötét és világos oldala

 

Mindannyian azt tanultuk, hogy a célkitűzés értékes és kifizetődő eszköz, arra ösztönöz minket, hogy megtegyük azokat a dolgokat, amiket meg kell tennünk, hogy eredményt érjünk el, hogy végül boldoggá és sikeressé váljunk. A pozitív pszichológus kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy nagymértékben hat a célkitűzés a szubjektív jóllétre.

 

Habár ez nem olyan egyszerű, ahogy hangzik. A nem nulla összegű célok, mint például a jó kapcsolatok erősítése a családban és a baráti körben, a politikai bevonódás, a jótékonykodás mind a nők, mind a férfiak körében növelheti az élettel kapcsolatos elégedettséget. Más részről a nulla összegű célok, mint a sikeres karrier, a pénz vagy a tárgyi javak általánosságban sértik az élettel kapcsolatos elégedettséget, különösen a nők körében. Ezen túlmenően azok, akik egy-egy eseményt személyesen kontrollálhatónak élnek meg (belső kontrol) sokkal elégedetteb az élettel, mint azok, akik az eseményeket nem tekintik kontrollálhatónak (külső kontrol). Ez azt jelenti, hogy amikor célt tűzöl ki, válassz olyan célt, ami kevésbé szól a versenyről, inkább belülről motivál.

 

Referencia

Headey, B, (2008). Life Goals Matter to Happiness: A Revision of Set Point Theory. Social Indicators Research, 86, 213-231.

Photo: Todd Quackenbush

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Brigitta Simo

2017-04-04

"Bea was a real asset in the coach team. She is a very nice person to work with. She is an excellent professional who does her work with dedication and enthusiasm. She easily communicates with all type of people, creative, pro-active and goal-oriented. For me as an administrative person, it was a pleasure to work with her. Even she was working as a field coach, she did her admin tasks punctually as well."

 

 

Brigitta Simo
Specialized Procurement Analyst