POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-07-28

27. LENYŰGÖZŐ TÉNY

17. Lenyűgöző tény

 nature-photo-1433959352364-9314c5b6eb0b-784x569.jpeg

 

TERMÉSZET ÉS KÖRNYEZET


A természet segít feltöltekezni

Írta:Ashley Williams 

 

Természet: Ingyen terápia az élethez

 

Észrevetted már, hogy miközben az óceám hullámait szemléled, vagy vidéki, nyílt terepen sétálsz, hirtelen nagyon békéssé és nyugodtá váltál? Évekig azt modták nekünk, hogy jó kimenni a természetbe, most ezt tudományos ténnyel is alátámasztjuk.

 

Nyilvánvaló, hogy a természettel való kapcsolat (összehasonlítva az épített környezettel, mint pl. egy város) lehetővé teszi figyelmi mechanizmusunknak, hogy feltöltse és helyreállítsa magát. Ez megnövekedett figyelemhez és magasabb problémareflektálási szinthez vezet. A természet nem csak feltölt, hanem igazoltan csökkenti a negatív viselkedést, úgy mint agressziót, idegességet és depressziót, és eközben növeli a pozitív érzelmeket és javítja az egészséget.

 

Figyelembe véve, hogy a természetnek egyáltalán nincs negatív hatása, készen elérhető és nem kerül semmibe, értelme lenne terápiás lehetőségként választani.

 

Referencia

Mayer, F. S., Frantz, C. M., Bruelman-Senecal, E. &Dolliver, K. (2009). Why is nature beneficial? The role of connectedness to nature.Environment & Behaviour, 41, 607-643.

Berman, M. G., Jonides, J. & Kaplan, S. (2008). The cognitive benefits of interacting with nature. Psychological Science, 9, 1207-1212.

Fotó: Blake Richard Verdoorn

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Brigitta Simo

2017-04-04

"Bea was a real asset in the coach team. She is a very nice person to work with. She is an excellent professional who does her work with dedication and enthusiasm. She easily communicates with all type of people, creative, pro-active and goal-oriented. For me as an administrative person, it was a pleasure to work with her. Even she was working as a field coach, she did her admin tasks punctually as well."

 

 

Brigitta Simo
Specialized Procurement Analyst