POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-07-29

27. LENYŰGÖZŐ TÉNY

18. Lenyűgöző tény

 

 SELF-COMPASSION-photo-1428699190791-2c4f8b144d06-784x569.jpeg

 

Együttérzés önmagunkkal

Önnön magunkkal való erősebb együttérzés csökkentheti a válás okozta érzelmi stresszt.

Írta: Matilda Harper 

 

Önmagunkkal szembeni együttérzés segíthet hamarabb tújutni a váláson

 

A  Carolina Egyetemen elvégzett vizsgálatban arra jutottak, hogy az erősebb együttérzés önmagunkkal szemben kapcsolatba hozható a gyorsabb érzelmi felépüléssel.

 

Épp váláson átesett kísérleti alanyokat megkérték, hogy 30 másodpercig írják le Ex-üket. Ezt követően 4 percen keresztül beszéltették őket gondolataikról, érzelmeikről. A vizsgálatban olyan, még nem végzett hallgatók elemezték és rangsorolták  a hallottak alapján a kísérleti alanyok együttérzési szintjét önmagukkal szemben, akik a vizsgálathoz “vakok” voltak. Három és hat hónap elteltével megismételték a vizsgálatot.

 

Arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik erősebb együttérzést mutattak önmagukkal szemben, kisebb mértékű, a váláshoz kapcsolható érzelmi stresszt éltek meg. Ez a megállapítás igaz volt a vizsgálat mindhárom fázisában. Az eredmény azt sugalmazza, hogy az önmagunkkal való együttérzés fontos összetevője annak a felépülési szakasznak, mely egy traumatikus válást követ. Más szavakkal, önmagunk szeretete segíthet kezelni a jó és a rossz időket is!

 

Referencia

Sbarra, A. D., Smith, L. H., & Mehl, R. M. (2012). When Leaving Your Ex, Love Yourself: Observational Ratings of Self-Compassion Predict the Course of Emotional Recovery Following Marital Separation. Psychological Science, 23, 261-269.

Fotó: Marta Pawlik

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Csigás Zoltán

2017-04-03

"I had the pleasure to work in a team led by Bea in the ODWS 2010 initiative, where I got to know her as a dedicated, open minded and goal-oriented professional. Her skills in organizing and project management, combined with her empathy and well-applied coaching skills ensured that our team could deliver exceptional results. I do have to highlight her skills to manage diverse expectations and a number of different demands at the same time and her ability to balance between being results-oriented and friendly. "

 

 

Csigás Zoltán
Vice President Research at EMCC & Research Director at GROW OD Group
European Mentoring and Coaching Council INTACT - Budapest