POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-07-31

27. LENYŰGÖZŐ TÉNY

20. Lenyűgöző tény

 

 positive-emotions-photo-1427348693976-99e4aca06bb9-784x569.jpeg

 

POZITÍV ÉRZELMEK

Pozitív érzelmek, pozitív társas kapcsolatok és fizikai egészség kölcsönösen hatnak egymásra egy önfenntartó felfelé tartó spirális dinamikában.

Írta: Caitlin Smith 

 

A pozitív érzelmeid javíthatják, beindíthatják a fizikai egészséged

 

Legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy ha boldogabb és optimistább valaki, abból nem csak a mentális egészséged, hanem fizikai egészséged is profitál. Az Észak Carolina Egyetem kuatói azt figyelték meg, hogy a társas kapcsolatok nagyban hozzájárulnak a pozitív közérzethez és az egészséghez.

 

A vizsgálatba bekapcsoódó 65 résztvevő fele elvégzett egy szeretet-kedvesség meditációs kurzust, mely magában foglalta az otthoni meditálást, továbbá eközben megtanulták a pozitív érzelmek erősítését is. A kurzus alatt megkérték őket, hogy számoljanak be az érzelmi tapasztalásaikról és a társas interakcióikról. A csoport másik felének azt mondták, hogy a meditációhoz várólistán vannak.

 

A kutatók a kurzus előtt és után megmérték a vagális tónust*, mely a szívritmus szabályozásában és a társas elköteleződésben is szerepet játszik. Azt figyelték meg, hogy azok, akik részt vettek a meditációs kurzuson több pozitív érzelmet mutattak, mely kapcsolatban állt megnövekedett számú társas kapcsolataikkal. Ezzel szemben azok, akik nem vettek részt a meditációs kurzuson, nem növekedett a pozitív érzelmi szintje.

 

Referencia

Kok, B.E., & Coffey, K.A., & Cohn, M.A., & Catalino, L.I., & Vacharkulksemsuk, T., & Algoe, S.B., Brantley, M., & Fredrickson, B.L. (2013). How positive emotions build physical health: perceived positive social connections account for the upward spiral between positive emotions and vagal tone. Psychological Science, 7, 1123- 32.

Fotó: Joshua Earle

 

*A bolygóidegen (a nervus vaguson) a szívhez futó paraszimpatikus idegrostokon érkező idegi aktivitás foka: a paraszimpatikus kisülések időegység alatti mértéke. A nyúltvelői bolygóidegmag (nucleus motorius vagi) idegsejtjeinek ritmusos aktivitásából ered. Minél nagyobb a vagális tónus, annál nagyobb mértékben lassítja a szívet. Az emberi szív ritmuskeltője a szervezetből kivéve (in vitro) körülbelül 100 ütés/perc szívritmust diktálna; viszont normálisan nyugalomban az emberi szívverés frekvenciája csak mintegy 72 ütés/perc; a csökkenést a vagális tónus idézi elő. Ennek nagyon nagy az élettani jelentősége

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Csigás Zoltán

2017-04-03

"I had the pleasure to work in a team led by Bea in the ODWS 2010 initiative, where I got to know her as a dedicated, open minded and goal-oriented professional. Her skills in organizing and project management, combined with her empathy and well-applied coaching skills ensured that our team could deliver exceptional results. I do have to highlight her skills to manage diverse expectations and a number of different demands at the same time and her ability to balance between being results-oriented and friendly. "

 

 

Csigás Zoltán
Vice President Research at EMCC & Research Director at GROW OD Group
European Mentoring and Coaching Council INTACT - Budapest