POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-08-02

27. LENYŰGÖZŐ TÉNY

21. Lenyűgöző tény

 

 o-KIDS-PLAYING-OUTSIDE-facebook-784x569.jpg

 

 

ELLENÁLLÓKÉPESSÉG

A pozitív társas interakciók ellensúlyozhatják az antiszociális viselkedéssel küzdő gyerekek alacsony ellenállóképességét.

Írta: Eileen Martin 

 

Erősítheted egy gyermek ellenállóképességét

 

Pozitív interakcióval hosszú távon növelheted a lehetőségét egy gyermek ellenállóvá válásának, akit különben viselkedési problémák miatt mellőznek.

 

Jaffee, Caspit, Moffitt, Polo-Tomas & Taylor (2007) azt fedezték fel, hogy azokat a gyerekeket, akik antiszociális viselkedési problémákkal küzdenek, mint például az agresszió és a szegényes társas készségek, gyakran figyelmen kívül hagyják  kortársaik, és hozzájuk hasonlóan a befolyásos felnőttek is. Ez a tanulmány azt hangsúlyozza, mennyire szükséges, hogy a gyerekek pozitív társas interakcióban vegyenek részt, mely lehetővé teszi, hogy erősségeikre támaszkodva ellenállóbbá váljanak a csapásokkal szemben.

 

A következő tanulmány pedig megerősíti ezeket a felfedezéséeket. A közösségi erőforrások és a pozitív szerepmodellek hatással vannak a gyermek ellenállóképességének kialakításában. Veszélyben azok a gyermekek, akik mellett támogató felnőttek is vannak a családon túl, nagyobb eséllyel küzdenek meg az életben felbukkanó nehéz körülményekkel.

 

Referencia

Jaffee, S. R., Caspi, A., Moffitt, T. E., Polo-Tomas, M., & Taylor, A. (2007). Individual, family, and neighborhood factors distinguish resilient from non-resilient maltreated children: A cumulative stressors model. Child Abuse & Neglect, 31, 231-253.

 

Mandleco, B. L. &Peery, C. J. (2000) An organization framework for conceptualizing resilience in children. Journal of Child and Adolescent Psychiatric Nursing, 13, 99-111.

Foot:http://whattheflicka.com/the-four-words-parents-need-to-say-to-their-kids/

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Beck Attila

2017-04-02

"Sokat adott nekem magánemberként a képlet megfordítása: légy boldog a jelenben, aztán már jön a siker..."

 

Beck Attila
Program Menedzsment Központvezető, Magyar Telekom