POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-08-02

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

22. Lenyűgöző tény

 

 self-control-photo-1413977886085-3bbbf9a7cf6e-784x569.jpeg

 

ÖNKONTROLL

A jókedv elősegíti az önkontrollt

Írta: Ashley Hodgkin 

 

A jó hangulat jó hír az önkontrollunk számára

 

Tapasztaltad már, hogy ha rosszkedvű vagy, inkább mennél a strandra, mint, hogy otthon maradj és tanulj egy vizsgára? Az, hogy milyen hangulatban vagyunk meghatározó lehet, amikor engedékeny viselkedést választjuk, mint például a szerencsejátékot, túlevést vagy a halogatást.

 

Arra jöttek rá, hogy amikor jókedvűek vagyunk, nagyobb valószínűséggel gyakorlunk egy közelgő vizsgára, mint amikor rosszkedvűek vagyunk.  Úgy vélik, hogy amikor rosszul érezzük magunkat, csak a hangulatunkra koncentrálunk, mellőzve az önkontrollt. Tehát a zsémbes emberek tanulás helyett inkább halogatnak és arra fókuszálnak, hogy boldogabbak legyenek.

 

Ha például igyekszel betartani egy diétát, vagy sikeresen szeretnél egy feladatot elvégezni, gondolj pozitív dolgokra ahelyett, hogy több pitét eszel, vagy elmégy a strandra, és előfordulhat, hogy megtalálod azt a belső erőt, ami ahhoz szükséges, hogy fenntartsd az önkontrollt.

 

Referencia

Tice, D. M., &Bratslavsky, E. (2000). Giving in to feel good: The place of emotion regulation in the context of general self-control. Psychological Inquiry, 11, 149-159.

Fotó: Luca Zanon

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Csigás Zoltán

2017-04-03

"I had the pleasure to work in a team led by Bea in the ODWS 2010 initiative, where I got to know her as a dedicated, open minded and goal-oriented professional. Her skills in organizing and project management, combined with her empathy and well-applied coaching skills ensured that our team could deliver exceptional results. I do have to highlight her skills to manage diverse expectations and a number of different demands at the same time and her ability to balance between being results-oriented and friendly. "

 

 

Csigás Zoltán
Vice President Research at EMCC & Research Director at GROW OD Group
European Mentoring and Coaching Council INTACT - Budapest