POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-08-03

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

23. Lenyűgöző tény

 

 goalsetting-photo-1425136738262-212551713a58-784x569.jpeg

 

 

CÉLKITŰZÉS

Az eredmények spriálban futnak felfelé, ha a megfelelő okból törekszünk.

Írta: Ravi Thandi 

 

Mindig lejön, ami felmegy

 

És ez a képlet meglepően egyszerű… Az Észak-Amerikai egyetekemeken kutató pszichológusok úgy vélik, hogy önálló és az egyénnel összhangban lévő célok felállítása – valóban lényeges célok, amelyekkel azonosul tulajdonosuk  – kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy az egyén elinduljon az egyre nehezedő úton a cél eléréséért. A magyarázat? A belső indíttatású, az egyénnel összhangban lévő célok elérése jólléthez vezet, továbbá motivál a jövőbeli célok elérésére. Ez az eredmények pozitív spirálja.

 

A kutatók korábbi, önálló és az egyénnel harmonizáló célokkal kapcsolatos kutatásokon alapulva végeztek vizsgálatot. Variálták a célok természetét, megnézték a külső- és belső indíttatású célokat. Majd megfigyelték, hogy a résztvevők elérték-e az adott célokat.

 

Mindkét tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a boldogság leginkább a hosszú-távú, belső célok felállításának és elérésének az eredménye. Különösen az egyénnel összhangban lévő, belső indíttatású célok vezettek a legpozitívabb eredményre a jóllétet illetően.

 

Referencia

Kennon, S.M., & Houser-Marko, L. (2001). Self-concordance, goal attainment, and the pursuit of happiness: Can there be an upward spiral? Journal of Personality and Social Psychology, 80, 152-165.

Fotó: Lee Roylland

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Beck Attila

2017-04-02

"Sokat adott nekem magánemberként a képlet megfordítása: légy boldog a jelenben, aztán már jön a siker..."

 

Beck Attila
Program Menedzsment Központvezető, Magyar Telekom