POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-08-03

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

24. Lenyűgöző tény

 

 The-Art-of-Yue-Minjun--600x569.jpg

 

MOSOLY ÉS NEVETÉS

 

A mosoly hatékony eszköz a stressz oldására

Írta: Aaron Wiseman 

 

Mosolyogj! Boldogabb leszel

 

Lehet, hogy valószínűtlennek tűnik, mégis a Kansas Egyetem pszichológusai úgy vélik, hogy a mosoly boldogabbá teszi az embert. Az intuíciónk talán azt súgja, hogy a mosoly eredménye, nem pedig okozója annak, hogy boldognak érezzük magunkat, mégis a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az erőltetett mosoly is eredményezhet kevesebb stresszt.

 

A Pszichológiai Tudományban publikált tanulmány szerint, 170 résztvevőt kértek arra, hogy pálcikát tegyenek a foguk közé. A pálcikával aktiválták a szájizmokat, ami mosolyt vagy semleges arckifejezést eredményezett. Ezalatt két nehéz, stresszes feladatot végeztettek a kísérleti alanyokkal. Mindeközben a kutatók mérték a kísérleti alanyok szívritmusát, és arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik mosolyogtak, hamarabb helyrejöttek a stresszes állapotból.

 

Ez rámutat, hogy nehéz helyzetekben milyen lehetőségek rejlenek a mosoly pozitív hatásában, még ha az természetellenes is. Szóval, ha legközelebb stresszes helyzetben találod magad, például injekciót kapsz, erőltess magadra egy mosolyt, és úgy jobban elviseled, boldogabb leszel.

 

Referencia

Kraft, T. L., & Pressman, S. D. (2012). Grin and bear it: The influence of manipulated facial expression on the stress response. Psychological Science, 23, 1372-1378.

Photo:http://weandthecolor.com/grinning-self-portraits-art-yue-minjun/32224

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Beck Attila

2017-04-02

"Sokat adott nekem magánemberként a képlet megfordítása: légy boldog a jelenben, aztán már jön a siker..."

 

Beck Attila
Program Menedzsment Központvezető, Magyar Telekom