POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-08-04

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

25. Lenyűgöző tény

 

 music-photo-1436831135709-48bdc150cce5-784x569.jpeg

 

 

ZENE

 

A zenehallgatás segíthet csökkenteni a stresszt és szorongást.

Írta: Sarah Foster

 

Stresszes vagy? Hangolj fel …

A zenehallgatás azon túlmenően, hogy csökkenti a stresszt, ahhoz is hozzájárul, hogy jobban érezzük magunkat egy stresszel és fájdalommal teli környezetben.

A zene hatékonyabban tehermentesít a stressztől, mint a progresszív izomlazítás. Egy vizsgálatban rendszeresen zenét játszottak koszorúér problémákkal küzdő páncieseknek. Az eredmények azt mutatták, hogy azon a betegeknél, akik rendszeresen  hallgattak zenét, csökkent a stressz és a szorongás. Ezzel együtt a betegek relaxáltabb állapotról  és pozitív érzelmekről számoltak be a zenehallgatást követően.

A zene testőrként lép fel, elvonja a beteg figyelmét  negatív ingerektől valami kellemesebb, biztatóbb élményt ad. A zenei beavatkozás mint a pozitív érzelmekre hatás eszköze, azáltal csökkenti a stresszt, hogy olyan környezetet teremt, ahol stimulálható és fenntartható az ellazultság, jól lét és komfortérzet. Pozitívabb környezetet teremt a stressz és a szorongás csökkentése, és áthelyeződik a figyelem a boldogságra, az örömre, ami hat a jól létre és a pozitivitásra.

 

Referencia

Matzo, M. (2009). Music and Stress Reduction. American Journal of Nursing, 109, 40.

Fotó: Lechon Kirb

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Csigás Zoltán

2017-04-03

"I had the pleasure to work in a team led by Bea in the ODWS 2010 initiative, where I got to know her as a dedicated, open minded and goal-oriented professional. Her skills in organizing and project management, combined with her empathy and well-applied coaching skills ensured that our team could deliver exceptional results. I do have to highlight her skills to manage diverse expectations and a number of different demands at the same time and her ability to balance between being results-oriented and friendly. "

 

 

Csigás Zoltán
Vice President Research at EMCC & Research Director at GROW OD Group
European Mentoring and Coaching Council INTACT - Budapest