POZITÍV PSZICHOLÓGIA

2015-08-07

27 LENYŰGÖZŐ TÉNY

27. Lenyűgöző tény

 values-photo-1434077669225-1c31be460e9c-784x569.jpeg

ÉRTÉKEK

 

Írta: Leisa Doherty

 

Hogy érdemes élni?

A pozitív pszichológia képviselői szerint az egyik módja, hogy az alapértékeinkhez illeszkedő életet élünk és pozitív érzelmeket generálva, jól érezzük magunkat a bőrünkben. Mindannyian rendelkezünk alapértékekkel, melyek meghatározzák belső mivoltunkat. Vannak, akiknek a család és barátok határozzák meg az alapértékeit, vannak akik az egészséges életre helyezik a fő hangsúlyt. További fontos értékek talán a tisztelet, a becsületesség, és a jó munkaetika.

 

Miután tudatosítottuk az alapértékeinket, megkérdezhetjük önmagunktól, hogyan jelennek meg ezek az életünkben? A lényeg az, hogy akkor válik életünk autentikussá, amikor ezek az értékek irányítják döntéseinekt és tetteinket. Amikor a választásaink összhangben vannak értékeinkkel, autentikusan élünk és önmagunkkal elégedettek vagyunk.

 

Referencia

Steger, F., Sheline, K., Merrieman, L., &Kashdan, T., (2013). Using the science of meaning
to invigorate values-congruent, purpose-driven action. In J. Ciarrochi& T. Kashdan (Eds), Mindfulness, Acceptance, and Positive Psychology: The seven foundations of well-being (pp. 240-266). New Harbinger Publications: Oakland, CA.

Fotó: Aaron Burden

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Beck Attila

2017-04-02

"Sokat adott nekem magánemberként a képlet megfordítása: légy boldog a jelenben, aztán már jön a siker..."

 

Beck Attila
Program Menedzsment Központvezető, Magyar Telekom