Mindfulness – Válj jobb vezetővé!

2015-08-14

Bill Georg, aki a Harvard Üzleti Iskola professzora, korábban a Medtronic ügyzető igazgatója, a Havard Business Review-ben megjelent írásában a Mindfulness / Tudatos jelenlét alkalmazásáról ír.

mindfulness-1024x537.jpg

 

A jelen gazdasági és társadalmi helyzetben számos vezető szembesül azzal a kihívással, hogy miként feleljen meg hosszú-távú céljainak és a rövid-távú gazdasági megmérettetésnek. Ahogy egy vezető egyre felelősségteljesebb pozícióba kerül, egyre fontosabb, hogy megalapozott, autentikus, az új kihívásokkal szembenéző, emberséges ember legyen, aki képes a szakmai sikereket és a kevésbé mérhető személyes sikerekkel egyensúlyban tartani. Ezt sokkal könyebb kimondani, mint elérni, írja Bill Georg.

 

Állítása szerint a tudatos vezetői jelenlét (Mindful Leadership) olyan eszközöket nyújt, amelyek segítenek az életvezetésben és abban, hogy értékeljük az elért eredményeket. Megtanítja az egyént a jelen pillanatra való összpontosításra, az egyén érzelmeinek felismerésére és kontrollálására, különösen intenzív stresszben. Amikor az egyén tudatosan jelen van, érzékeli a pillanatot és azt, ahogyan másokra hat. Egyszerre képes a momentumot megfigyelni és résztvenni abban, mialatt a hosszabb-távú hatásokat is észleli. A mindfulness attól is megvédi az egyént, hogy eltávolodjon alapértékeitől.

 

Bill Georg szerint a tudatos jelenlétet egy életen át szükséges gyakorolni és hatalmas mennyiségű munkát fektetni az önképzésbe. Bill napi 2 alkalommal 20 percet meditál. 1975-ben végzett először meditációs programot (Transcendental Meditation Workshop). A meditáció segített neki abban, hogy nyugodtabb és fókuszáltabb vezetővé válljon. A meditációval elérte, hogy a számos triviális aggodalma közt tisztánlásson, meglássa a valóban fontos problémákat. Érzékenyebbé vált az általa kiváltott vezetői hatással kapcsolatosan, és sokkal jobban tisztába került önmagával. Nem utolsó sorban segített normalizálni a magas vérnyomását.

 

Az elmúlt években orvostanhallgatók a meditáció jó hatását mutatták ki mint pl.: az egészségügyi problémáktól való védelmet, vagy a stresszcsökkentést, a jobb memóriaképességet, az érzelmi önkontroll javulását és számos olyan kritikus kognitív készség fejlődését, melyek a folyamatos nyomás alatt hozzájárulnak a vezető egyensúlyának megtartásához.

 

Mialatt egyre nagyobb teret nyer vezetői körökben, még hazánkban is, a meditáció, nem biztos, hogy mindenki számára ez a legjobb megoldás. A lényeg, hogy a vezető minden nap visszavonuljon, reflektáljon arra, hogy mi is történik vele. A meditáció mellett ismerek olyanokat, akik naplót írnak, séta közben hangosan reflektálnak a napi történésekre, vagy akik rendszeresen futnak. Van, akinek az a leghatékonyabb segítség, ha konzultál valakivel a napi történésekről.

 

Függetlenül attól, hogy milyen napi gyakorlatot választ a vezető, mindenképp segít a tisztánlátásban az élet fontos, és kevésbé fontos dolgaival kapcsolatosan. Ezen túlmenően segít értelmezni a környező világ történéseit. A tudatos jelenlét segít abban, hogy eltakarítsuk a felesleges aggodalmakat a fontos dolgok útjából, táplálja a munka és mások iránti elköteleződést, szenvedélyt és fejleszti az egyént és a szervezetet.

Kisszőlősi Sz. Beáta

A cikk Bill Georg a HBR-ben megjelnet cikke alapján készült: https://hbr.org/2012/10/mindfulness-helps-you-become-a&cm_sp=Article-_-Links-_-Top%20of%20Page%20Recirculation

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Csigás Zoltán

2017-04-03

"I had the pleasure to work in a team led by Bea in the ODWS 2010 initiative, where I got to know her as a dedicated, open minded and goal-oriented professional. Her skills in organizing and project management, combined with her empathy and well-applied coaching skills ensured that our team could deliver exceptional results. I do have to highlight her skills to manage diverse expectations and a number of different demands at the same time and her ability to balance between being results-oriented and friendly. "

 

 

Csigás Zoltán
Vice President Research at EMCC & Research Director at GROW OD Group
European Mentoring and Coaching Council INTACT - Budapest