Boldogság

2015-08-18

BOLDOGSÁG — felismered, ha látod, de nagyon nehéz meghatározni mi is az.

SZEMELVÉNYEK A CNN HAPPINESS (BOLDOGSÁG) PROJEKTJE ALAPJÁN

http://edition.cnn.com/2014/03/20/health/happiness-wellbeing-health/index.html

 boldogsag-cikk-cnn_photo-1436891436013-5965265af5fc-1400x600.jpeg

 

Talán a jól lét érzetének, optimizmusnak, az élet értelmének nevezed, habár ezek a fogalmak külön entitásként is kezelhetőek. Bárhogy is nevezzük a boldogságot, tudjuk, hogy az valami jó, amit el akarunk érni.

Azt is tudjuk, hogy nem mindig befolyásolhatjuk a boldogságunkat. A kutatók szerint lehet, hogy a génjeink jelentős szerepet játszanak a személyes jóllétünkben, előfordulhat, hogy néhányunk hátránnyal indul. Ezen felül váratlan tragédiák és napi szokások okozta stressz, környezeti tényezők is elronthatják a hangulatunkat, elvehetik életkedvünket.

Agyunknak és testünknek egyaránt fontos, hogy kezeljük az érzelmi mélypontokat és csúcsokat, mondja Laura Kubzansky, a Harvard Közegészségügyi Iskola társas viselkedések professzora.

 

“A testi egészségünk számára önmagában nem annyira a boldogság fontos, hanem az, hogy képesek legyünk megregulázni érzelmeinket, a cél és értelmes lét érzete számít” mondja Kubzansky.

 

Miért legyünk boldogok?

 

Számost tudományos tanulmány, beleértve Kubzanskyét is, arra a következésre jutott, hogy összefüggés van a pszichés és a fizikai jóllét közt.

 

Egy 2012-es összefoglalás több, mint 200 olyan pozitív pszcihológiai témájú tanulmányt talált, ahol ez az összefüggés kimutatható: mint pl.: a boldogság, optimizmus és elégedettség az élettel és a csökkent szívproblémák kapcsolata.

 

Természetesen ez nem csak arról szól, hogy “boldoggá kell válnod azért, hogy megóvd magad a szívinfarktustól”. Amikor jól érzed magad, könnyebben alakulnak ki jó szokásaid, mint például: Rendszeres mozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás, elég alvás – mondják a kutatók. Az optimista emberek talán jobban elkötelezik magukat az egészséges életmód mellett, mert úgy tekintenek ezekre, mint amik segítenek céljaik elérésében, mondja Kubzansky.

 

Az alacsonyabb vérnyomás, normális testsúly és jobb koleszterinszint is kapcsolatba hozhatók a jól léttel, olvasható a tanulmányban.

 

Néhány kutatás azt vizsgálja, hogy a pozitív mentális állapot egyenesen hat a szervezetre, feltételezhetően azáltal, hogy csökkenti a káros fizikai folyamatokat. Például, egy másik Kubzansky tanulmány azt taglalja, hogy az optimizmus kapcsolatban van az fertőzések alacsony szintjével.

 

Ezt támasztják alá a legújabb vizsgálatok is, amennyiben a boldogság alatt az élet élvezetét is értjük. A Kanadai Orvosi Szövetség Szakmai lapjában megjelent tanulmány bemutatja, hogy azok a 60 évesek, akik azt állítják, hogy élvezték az életüket, az elmúlt nyolc évben kevésbé korlátozódott a mozgásuk és érzékelésük. A mozgás szintén kapcsolatba hozható az élet élvezetével. Ez a tanulmány nem támasztja alá, hogy a fizikai problémák az élet élvezetének hiányából adódnak, csupán a két tényező közötti összefüggésre utal.

 

Amikor a boldogság a gének + a környezeti hatás eredője

 

Jelentős mennyiségű evidencia támasztja alá, hogy génjeink jelentős szerepet játszanak a boldogságunkban, állítja Nancy Segal, a Fullertoni Kalifornia Állami Egyetem pszichológusa, az “Born Together” szerzője.

 

A kutatásában arra mutat rá, hogy az egypetéjű ikrek tendenciózusan azonos mértékben boldogok, szemben a kétpetéjű ikerekkel. Segal azt állítja, hogy az egyik ikerpár boldogság szintje jobb előjelzője ikertársa jövőbeli boldogság szintjének, mint tanulmányi eredményeik vagy a jövőbeli jövedelmük. A boldoggá válás 10 lehetséges módja

 

“Ha boldog gyermeket és szüleiket látják, úgy vélem, hogy az emberek általában azt feltételezik, hogy azért van, mert a gyerekek utánozzák szüleiket. Ez azonban nem így van. A lényeg az, hogy a szülők mind a környezetet és a géneket is továbbadják.”

 

Ami még ennél is fontosabb, úgy tűnik, hogy alapjában véve az egyén boldogságszintje az, amihez általában vonzódunk, mondja Segal. Ez a szint függ az egyéntől, és a helyzettől, amiben épp van.

 

Még akkor is, ha a genetikának jelentős a befolyásoló ereje, nem jelenti azt, hogy valaki biológiailag boldogtalan, állítja Segal. Előfordulhat, hogy alapjában véve több feladatot ró ránk, viszont bizonyos boldogság terápiák igazolták, hogy lehet javítani a pszichés jól létünkön.

 

Még mindig elég fontos a környezet a pszichés jól létünk vonatkozásában, mondja Kubzansky.

 

“Azt mondani valakinek, hogy: ‘Ne aggódj, légy boldog’, egyfajta teljes kép hiánya, amikor nem foglalkozunk a környezet visszatartó hatásával” – állítja Kubzansky. Magányosság: 5 dolog, amit talán nem tudsz

 

Pénz és idő

 

Lehet, hogy arra gondolsz: “Boldogabb lehetnék, ha több pénzem lenne.” A régi klisé így szól: “A pénz nem tesz boldoggá” – valóban igaz ez? Az amerikai Nemzeti Tudományok Akadémája 2012-es tanulmányában azt olvashatjuk, hogy az Egyesült Államokban érzelmi jól lét a jövedelmünk növekedésével együtt javul úgy a háztartások 75 000 dolláros jövedelmi szintjéig. Viszont nem nől a mindennapi boldogságunk a bevételünk növekedésével.

 

Amikor a kutatásban résztvevőket megkérdezték az életükkel való elégedettségükkel kapcsolatosan, Daniel Kahneman és Angus Deaton továbbra is összefüggést talált az élettel való elégedettség és a jövedelem nagysága között, még 75 000 dolláros családi jövedelemszint felett is. A kutatási eredményeik azt mutatják, hogy jelentős különbség van a mindennapi boldogság érzete és az élettel való elégedettség között.

 

“A több pénz nem szükségszerűen tesz boldogabbá, viszont a kevés pénz kapcsolatba hozható az érzelmi fájdalommal” írta Kahneman és Deaton. Feltehetően a háztartásokban 75 000 dolláros határ alatt az egyéneknek már nincs lehetősége azt tenni, ami az érzelmi jól lét szempontjából fontos, úgy mint időtöltés azokkal, akiket szeretünk, a fájdalom és a fertőzések elkerülése és a szabadidő élvezete.

(Érdekes lenne megvizsgálni Magyarországon mi az az értékhatár, amikor még olyan életet élhetünk, ami lehetővé teszi a mindennapi boldogság növelését és a teljes élet érzetét.)

 

A pénzről még többet… a boldogság nem megvásárolható

 

Boldogabb lennél, ha megvásárolhatnád az örökké vágyott autódat? Számtalan tanulmány azt mondja, hogy a tapasztalatok boldogabbá tesznek, valami tulajdonlásánál. Ez részben azért van, mert abban a pillanatban, amikor beszereztél valamit, legyen az egy új autó, a mindennapok során hamar megszokod és elhalványul a kezdeti örömérzeted, mondják a szakértők. Ezzel szemben, az emlékek újraélésével folyamatosan boldogok lehetünk. Amit a világon semmire sem cserélnék, azok az erőteljes és fontos emlékek.” mondta a CNN-nek Thomas Gilovich, A Cornell Egyetem pszichológia professzora 2009-ben.

 

Ha azonban egy születésnapi ajándékot vásárolsz a kedvesednek egy tárgyat, az még mindig lehet értelmes, ami szentimentális értékkel felruházva olyan emléktárggyá válik, aminek az idő múlásával csak nől az értéke, mondja Gilovich. Tanulmány: A tapasztalatok boldogabbá tesznek a tárgyak tulajdonlásánál

 

Vagy lehet, hogy boldogabb leszel, ha tovább élsz. A kutatók arra is rámutattak, hogy az évek múlásával boldogabbak lehetünk. Az idősebb felnőttek jobban irányítják érzelmeiket a fiatalabb társaiknál, kevesebb stressznek teszik ki magukat és kevesebb negatív érzelmet élnek át, állítja Susan Turk Charles a Kalifornia Egyetem pszichológusa. További tudományos kutatás szükséges ahhoz, hogy megállapítsuk, vajon a negatív válaszreakciók megszüntetése is hozzájárul-e a boldogsághoz. A korral nől a boldogságunk, állítják a tanulmányok

 

Boldogság: Megélni a pillanatot

 

Mi van az itt és mosttal — Mit tegyünk, hogy pozitívabbak legyünk?

 

Ha szeretnél boldogabb lenni, alkalmazz mindfulness technikákat. A mindfulness azt jelenti, hogy íteéletmentes megfigyeléssel vagyunk jelen a pillanatban, állítja Susan Albers a Clevelandi Klinika pszichológusa.

 

Segíthet a mindfullness a mentális betegségekben?

A mindfullness a Buddhizmusból ered, amiben a meditáció kulcsfontosságú elem. A terápiák széles variációjában, olyan esetek nél, mint étkezési zavarok, depresszió, PTSD alkalmaznak mindfullnest. Az itt és most a figyelem központjában, ellensúlyozandó azt a felfedezést, hogy a gondolatok elkalandozása kapcsolatba hozható a boldogtalansággal.

 

Az olyan tevékenységek, mint pl. a hála napló írása vagy segítségnyújtás másoknak, kapcsolatba hozható a jól léttel, állítja Kubzansky.

 

Okostelefonok számtalan alkalmazással segíthetik, hogy javíts a hangulatodon. Ezzel együtt ne gondold, hogy egyedül kell az érzelmi kihívásokkal szembesülnöd, terapeuták, szakértők állnak rendelkezésedre, hogy segítsenek olyanná válni, akivé szeretnél. Amennyiben a jól lét megélése egészségesebb emberré tesz, a politikusoknak is feladatuk, hogy olyan kezdeményezéseket támogassanak, amelyek ösztönzőek, mondja Kubzansky. A mozgás ösztönzését támogató parkok létrehozása, a rugalmas munka-magánélet kezdeményezések néhány ilyen lehetőség, hogy egészségesebbé és teljesebbé váljunk.

 

Emlékezzünk: A félig teli pohár lehet, hogy egészségesebb, mint a félig üres.

További hasznos információt találhatsz: cnn.com/happy.

Fotó: Kazuend https://unsplash.com/kazuend

 

 

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Beck Attila

2017-04-02

"Sokat adott nekem magánemberként a képlet megfordítása: légy boldog a jelenben, aztán már jön a siker..."

 

Beck Attila
Program Menedzsment Központvezető, Magyar Telekom