Az Újévi fogadalmak nem valósulnak meg (Kivéve, ha magadra gondolsz elsőként)

2015-01-01

Múlt évben megfogadtad, hogy lefogysz 10 kilót. Fogytál 4-et és felszedtél 8-at. Két éve azt mondtad, hogy soha többet nem iszol. És meg is tetted, legalább egy hónapig. Mindaddig, amíg a a munkahelyi eredményességed a minimumra csökkent. Februárban nem működött semmi, amit tettél, és ez eltartott egészen áprilisig. Ekkor azt mondtad: Szükségem van egy sörre!

Nem veled van gond, hanem azzal, hogy az akaraterőd nem elég, vagy nem tudod, hogyan változtass. Amikor a megszokott hagyományokat követve újévi fogadalmat tettél, biztos, hogy meg is akartad valósítani azt. Így azonban nem lehet változtatni. A boldogságod előzze meg a változást! Az, hogy lefogysz, nem tesz boldoggá. Álmaid barátnőjével való találkozás sem tesz boldoggá. Egy munka megszerzése szintén nem boldogít.

 

Miért?

 

Elhiszed, hogy azok a dolgok boldogabbá tesznek, és amikor megszerzed őket, valójában semmi sem változik. Ugyanolyannak érzed magad. A boldogság, amit a felsorolt dolgok eredményeztek rövid ideig tartott és a mögöttes szükségletet nem elégítette ki. Mi történt a boldogsággal? Hamarabb megszűnt az örömünk, mint maga az ajándék újdonsága. Amikor a gyerek egy új játékot szeretne, valójában az semmit sem változtat a gyermekben. Továbbra is szüksége van a személyes figyelemre és készen áll bármikor letenni a játékot és még az új játékkal is unatkozni. Mi felnőttek is ugyanígy működünk. Szeretnénk vékonyabbak lenni, jobb munkát akarunk… Ezen vágyak teljesülése valójában semmit sem ad.

 

Amikor a boldogságot helyezzük előre, sokkal könnyebbé válik a a vágyott vagy szükséges változás. Már nem tűnik lehetetlen küldetésnek. Legutóbb, amikor egy új munka után áhítoztál szétbombáztad az interjúdat, mert a menedzser nem látott erőteljes munkaerőnek. Azt látta benned, hogy kényszerből cselekszel. Erre pedig nincs szüksége. Volt már olyan, hogy boldogan és minden kihívásra ugrásra készen jelentél meg és sikert értél el? Mérlegelte a fizetési igényedet ahelyett, hogy későbbi visszahívást ígért. Ez nem mindig egyszerű.

 

Boldogan élni nem mindig könnyű.   Alapjában véve negatívan gondolkodunk a körülöttünk levő világról, magunkról és azokról a helyzetekről, melyeket nem vagyunk képesek kontrollálni. Ilyen az emberi természet. A szabadjára engedett negatív gondolatok felemésztik az érzelmi stabilitásunkat, az önfegyelmünket és a többé válás lendületét. Feladjuk, és inkább nem vívjuk meg a jó csatákat, mondván így is eleget küzdünk a világban. Azonban amikor nincsenek nehézségek, amikor úgy jó, ahogyan, akivel vagyunk és jó az, amink van, a küzdelem többé már nem harc, hanem egy utazás, melyen részt akarunk venni, mivel a JOBB mindig az olyan hely, ahol jobb lenni.

 reil module pic.jpg

Válj boldogabbá 2015-ben! Válj azzá, akik lenni szeretnél.

 

Először foglalkozz a hétköznapi boldogságoddal és az “új éned” követni fogja azt.

 

(Devin C. Hughes írása alapján)

Friss blogbejegyzések

Mi jön ezután?

Mi jön ezután?

Tapasztalások a mából, gondolatok a holnapról.

2020-03-30

A VUCA komplexitása már nem csupán egy szakértők által létrehozott elmélet, amin néha elgondolkodom. Nem tudjuk meddig, nem látjuk mennyi kárral, mennyi haszonnal, milyen változásokkal zárul a mostani krízis időszak. Nem tudjuk, hogy lesz-e vakcina, lesz-e egy újabb vírus, milyen gazdasági-, társadalmi-, politikai- és környezeti következményei lesznek a világban a Covid 19-nek.

Pozitív hírek egy hónapon át

2019-04-24

Shawn Achor, a pozitív pszichológia neves szakértője, a Boldogság mint versenyelőny és számos más publikáció szerzője azt javasolja, hogy csökkentsük a hírözön által minket elárasztó zajt, szűrjük ki mind a mennyiséget mind a negatív híreket.

Jó hír: mégsem szűnik meg a miskolci gyermekváros!

2019-04-24

Nem szűnik meg a miskolci gyermekváros, az intézmény uniós fejlesztési program keretében újul meg, ahogy az ország többi korszerűtlen gyermekotthona is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sajtóhírekre reagálva pénteken az MTI-vel.

Vélemények

Beck Attila

2017-04-02

"Sokat adott nekem magánemberként a képlet megfordítása: légy boldog a jelenben, aztán már jön a siker..."

 

Beck Attila
Program Menedzsment Központvezető, Magyar Telekom